1 op 5 kinderen gooit boterhammen dagelijks in de vuilbak

1 op 5 kinderen gooit boterhammen dagelijks in de vuilbak

Ondanks sensibilisering blijft voedselverspilling in scholen torenhoog

Hoewel 2 op 3 kinderen voedselverspilling op school problematisch vindt, gooit 1 op 5 regelmatig boterhammen die ze ’s middags niet opeten in de vuilbak. Toch geeft de meerderheid (66%) van de 8- tot 12-jarigen aan dat ze op school leren over voedselverspilling en daarover verschillende acties organiseren (47%). Scholen investeren in sensibilisering rond voedselverspilling maar dit wordt nog te weinig vertaald naar de praktijk. Zo zijn alternatieve oplossingen voor voedselresten zoals een composthoek (27%) of het geven van voedselresten aan dieren (44%), in de meeste scholen eerder uitzonderlijk. Tetra Pak en GoodPlanet Belgium roepen daarom scholen op om kinderen verder te informeren en sensibiliseren maar zelf ook voldoende actie te ondernemen.

Deze uitkomsten komen voort uit een studie van Tetra Pak samen met GoodPlanet Belgium bij 350 kinderen tussen 8 en 12 jaar waarin gepeild werd naar voedselverspilling op school.

Te grote porties, te vroege lunchpauze en te weinig tijd
Ondanks de sensibilisering over voedselverspilling, vindt 56% van de kinderen dat er dagelijks nog te veel eten in de school wordt weggegooid. Hoewel ze zich bewust zijn van het probleem, passen de kinderen hun gedrag nog onvoldoende aan. Bijna 1 op 3 kinderen krijgt meer dan tweemaal per week zijn middagmaal niet op en 18 % gooit hun boterhammen bovendien weg. Meer dan de helft van de kinderen gooit hun eten weg omdat ze een te grote portie krijgen. Vooral bij de warme maaltijden op school wordt er al eens te veel opgeschept want slechts 1 op 3 kinderen kan zelf beslissen hoeveel er op hun bord wordt geschept.

Het vroege uur voor de middagpauze en het gebrek aan tijd zijn belangrijke redenen waarom kinderen vaak niet alles opeten. 1 op 3 kinderen heeft nog geen honger wanneer de lunchpauze start. Bijna 1 op 4 zegt niet genoeg tijd te hebben om alles op te eten. De enquête toont ook aan dat de ogen van de kinderen vaak groter zijn dan hun maag. 55 % vindt dat ze te veel eten meenemen naar school terwijl 3 op 4 zelf kiest hoeveel boterhammen ze mee naar school nemen. Toch geeft 1 op 2 kinderen volgens de enquête wel het goede voorbeeld door de boterhammen die ze tijdens de lunchpauze niet op krijgen te bewaren om later die dag op te eten.

Het imago van een eerder ongezellige schoolrefter en een flauwe en fletse schoolmaaltijd lijkt niet mee te spelen in dit verhaal. Slechts 9 % vindt de eetzaal niet gezellig, het warm eten niet lekker (9%) of te koud (3%).

Teveel eten in de vuilbak, te weinig alternatieve oplossingen
Hoewel scholen kinderen vaak informeren over voedselverspilling, wordt nog onvoldoende ingezet op initiatieven om voedselverspilling in de school te beperken. Dagelijks belanden nog te veel etensresten in de vuilbak (18%). Dat kan echter voorkomen worden door gebruik te maken van alternatieve oplossingen om voedselverspilling te beperken zoals het geven van etensresten aan dieren en het voorzien van een composthoek.

Meer actie in scholen
Een derde van al het voedsel wereldwijd wordt verspild. Volgens verschillende Europese studies (*) zal de wereldwijde voedselverspilling door de bevolkingsaangroei de komende vijf jaar nog met 42% toenemen. Tegen 2020 zou er in Europa 126 miljoen ton voedsel per jaar verspild worden.

Om dat cijfer te doen dalen, is het belangrijk om kinderen van jongs af aan bewust te maken van de gigantische wereldwijde voedselverspilling en de hieraan gekoppelde problematiek. Samen met vzw GoodPlanet Belgium roept Tetra Pak daarom scholen op om kinderen verder te informeren en sensibiliseren maar ook om voldoende actie te ondernemen. “Als wereldwijde marktleider in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen zet Tetra Pak zich in voor de strijd tegen voedselverspilling door verpakkingen te ontwerpen die de houdbaarheid van zuivel en sappen gedurende langere tijd garandeert en die qua inhoudsmaat zijn afgestemd op de veranderende behoeften en gebruiksmomenten van de consument. Zo dragen de kleine hersluitbare drankverpakkingen bij tot het verminderen van verspilling van melk en vruchtensappen in de scholen”, besluit Birgit Kamp.

Pilootles over voedselverspilling
 “Vandaag stelden we voor het eerst een les over voedselverspilling voor in de basisschool Goede Lucht in Anderlecht. We zijn ervan overtuigd dat we met deze vorming scholen kunnen helpen om de theorie te vertalen naar de praktijk. Dat zullen we doen door kinderen met actiegerichte workshops te helpen om bewustere keuzes te maken en voedselverspilling een halt toe te roepen. Scholen die een les over voedselverspilling willen organiseren, kunnen GoodPlanet Belgium contacteren via educatie@goodplanet.be”, aldus Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium.

Foto's van de pilootles beschikbaar op aanvraag

(*) Naturvårdsverket, Worldwatch Europe (2012) en FAO Food Wastage Footprint Impacts on natural resources, Technical Report.

Tetra Pak, het Tetra Pak logo en PROTECTS WHAT’S GOOD zijn trademarks en behoren tot de Tetra Pak Groep.  

 Tips voor scholen om de strijd tegen voedselverspilling tegen te gaan

 • Geef het goede voorbeeld en gebruik een lunchbox
  Als al het onderwijzend personeel een coole brooddoos meeneemt naar de refter zal de trend snel gezet zijn! De restjes na de maaltijd kunnen eenvoudig terug opgeborgen worden.
 • Gebruik kleine borden bij het buffet
  Opscheppen op kleinere borden zorgt ervoor dat er –vanzelfsprekend- minder opgeschept wordt. Dat betekent ook dat er minder op het bord zal blijven liggen en dus minder etensrestjes in de vuilbak zullen terechtkomen.
 • Las een restjesdag in aan het buffet
  Het is een goed idee om een vaste dag per week een gerecht voor te schotelen dat gemaakt is met restjes. Gewonnen brood, groentetaarten, stoofpotjes en soep zijn maar enkele lekkere ’restjesgerechten’. Experimenteer!
 • Start een composthoop in de tuin
  Soms is het onmogelijk om voedsel nog langer bij te houden. Gooi het afval dus niet zomaar in de vuilbak, maar bewaar het in de tuin van de school op een composthoop. Het is een goede oplossing voor tuin- en keukenafval want het compost is perfect herbruikbaar in de tuin.
 • Houd kippen
  Kippen in de schooltuin is leuk voor de leerlingen maar ook goed voor het milieu! Ze helpen de school de afvalberg te verkleinen want ze eten het groente-afval op en bezorgen ook wekelijks een portie eieren!
 • Gooi niets weg, maar maak anderen gelukkig
  Het wegschenken of delen van voedsel is een nog steeds een betere oplossing dan eten weggooien! Misschien is er een voedselbedeling of daklozenhulp in de buurt? Of verwen gezinnen die het thuis niet zo breed hebben.
 • Houd de lunchpauze iets later
  Wist je dat 1 op 3 kinderen nog geen honger heeft als de lunchpauze start (*)? Houd daarom de lunchpauze een half uur later en er zullen heel wat minder boterhammen blijven liggen.
 • Maak meer tijd vrij om te eten
  1 op 4 kinderen heeft ’s middags niet genoeg tijd om te eten (*). Daardoor laten ze een deel van het eten liggen of gooien ze het weg. Als het kan, laat de middagpauze iets langer duren of probeer het binnenkomen van de klassen in de refter beter de organiseren. Vaak wordt er daar te veel tijd verspild
 • Plaats minder vuilnisbakken op de speelplaats en in het schoolgebouw 
  Door vele kleine vuilnisbakken te vervangen door enkele grote die op veel bezochte plaatsen staan, zorg je ervoor dat de verleiding minder groot is om voedsel weg te gooien. Veel vuilnisbakken wekken onterecht de indruk dat het oké is om alles zomaar weg te gooien.

(*) Dat blijkt uit een onderzoek van Tetra Pak waarin bij 350 8- tot 12-jarigen gepeild werd naar voedselverspilling op school.

Over Tetra Pak
Tetra Pak is wereldmarktleider in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen. In nauwe samenwerking met klanten en leveranciers, maakt Tetra Pak veilige, innovatieve en milieubewuste producten die iedere dag honderden miljoenen mensen bereiken in meer dan 170 landen over de hele wereld. Met ruim 23.000 werknemers in meer dan 85 landen, hecht Tetra Pak zeer veel waarde aan verantwoord industrieel leiderschap en een duurzame benadering van business. Het motto "PROTECTS WHAT'S GOOD™" reflecteert de bedrijfsvisie om voedsel veilig en bereikbaar te maken, waar ook ter wereld.

Over GoodPlanet Belgium
GoodPlanet is een organisatie die jongeren en volwassenen duurzaam leert leven. Reeds 10 jaar ontwikkelt en begeleidt ze projecten, vormingen en lespakketten rond water, energie, mobiliteit, duurzame consumptie, natuur,... GoodPlanet stimuleert en ondersteunt participatie aan het beleid en doet aan ontwikkelingssamenwerking.

De ruim 50 medewerkers uit alle hoeken van het land staan garant voor een jarenlange knowhow op vlak van leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Haar activiteiten in binnen- en buitenland krijgen de steun van zowel overheden en bedrijven als onafhankelijke fondsen. 

Contacteer ons
Over UPR Corporate

UPR Corporate is een full-service public relations & communicatie kantoor, opgericht in 1998. 

UPR Corporate vertaalt uw bedrijfs- en marketingdoelstellingen naar sterke boodschappen voor media en stakeholders met één duidelijk doel: uw naam, merk, product of dienst geloofwaardig en effectief communiceren naar uw doelgroepen. 

UPR Corporate is actief in 3 prioritaire expertisevelden: 
Corporate communication: reputatie, merkbewustzijn en merkbekenheid opbouwen en ondersteunen. 
Brand & product communication: lanceren en ondersteunen van merken, producten en diensten. 
Crisis preparedness & communication: pro- en re-actief beschermen van uw reputatie, merk, producten en diensten

UPR Corporate
Nieuwelaan 127
1853 Strombeek-Bever