8 op 10 heeft angst voor koude en onveiligheid tijdens stroompanne

8 op 10 heeft angst voor koude en onveiligheid tijdens stroompanne

Onderzoek STÛV toont groeiende ongerustheid en bereidheid tot preventie

Vanavond testen zo’n 100.000 consumenten van Lampiris of een black-out kan worden vermeden. Ze beperken tussen 18u en 19u30 hun energieverbruik om zo tot een derde van de productie van een kerncentrale uit te sparen. Dat de Belg bang is voor de gevolgen van een mogelijk stroomafschakelingsplan staat vast. De angst voor koude (48%), geen warm water (31%), niet kunnen koken (30%) en inbraken (25%) is groot. Ruim 2 op 3 Belgen is dan ook bereid om de voornaamste aanbevelingen om elektriciteit te sparen op te volgen. Wie toch zonder stroom valt zegt vroeger naar bed te gaan, meer de liefde te bedrijven of gewoon een goed boek te lezen en gezelschapsspelletjes te spelen.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Stûv door een onafhankelijk onderzoek kantoor bij 1000 Belgen waarin gepeild wordt naar de impact van stroomafschakeling.

De Belg ligt het minst wakker van de afwezigheid van TV, computer, social media of smartphone tijdens de stroomonderbreking. De Facebook en Twitter-generatie grijpt terug naar ontspanning uit de goede oude tijd: lezen (65%), gezelschapsspelletjes (46%), wandelen (36%) en op café of restaurant gaan (18%). Misschien kan het stroomtekort zelfs leiden tot een mini-baby boom deze winter want bijna 1 op 2 van alle ondervraagden en in het bijzonder de mannen zegt meer seks te zullen hebben tijdens stroompannes.

Ondanks het feit dat koude de meeste Belgen angst inboezemt zal slechts 30% dat kunnen opvangen via de open haard of kachel en amper 6% met een stroomgenerator. 1 op 4 Belgen legt alvast een extra houtvoorraad aan. De helft van de ondervraagden is vragende partij om het voordeliger maken van alternatieve verwarming zoals houtkachels en –haarden. 15% zegt er een te zullen kopen op korter termijn.

“Met een houtkachel kan je je volledige woning maximaal verwarmen met een minimum aan energieverbruik. Zo garandeert het recentste model van de Stûv 30-H een warmteverspreiding tot 15 uur na het doven van het vuur. Wanneer je ’s ochtends het vuur even laat branden, zal je woning ook tijdens een black-out ’s avonds verwarmd blijven”, zegt de woordvoerder van Stûv.

ON/OFF plan werkt

83% van de Belgen staat achter de sensibiliseringsactie van de overheid om het energieverbruik thuis op het werk en op school te beperken.

De sensibilisering om preventieve maatregelen te nemen mist zijn effect niet. Onderstaande grafiek toont de top 10 ingrepen waartoe de Belg bereid is.

  1  Minder lichten aan doen

   85%

  2  Meer energiezuinige lampen

   79%

  3  Elektrische toestellen volledig uitschakelen

   78%

  4  Thermostaat overdag verlagen

   73%

  5  Oven minder vaak openen tijdens koken

   72%

  6  Lichten minder snel aan doen

   65%

  7  IJskast minder vaak openen

   62%

  8  Thermostaat ’s nachts helemaal uitzetten

   78%

  9  Kouder wassen

   53%

  10  Meer eenpansgerechten maken

   50%

Waar de Belg niet op wil inboeten zijn televisie en computer. 2 op 3 Belgen zegt niet minder TV te kijken om stroom te besparen en ruim 1 op 2 blijft evenveel op de computer werken of spelen.

Andere populaire maatregelen om stroom te sparen zijn het uitschakelen van de verlichting op de autosnelwegen of overheidsgebouwen te sluiten op piekmomenten van stroomgebruik (74%).

***

Over Stûv
Stûv N.V. is een Belgische onderneming uit Namen die individuele verwarmingsoplossingen met hout ontwerpt, produceert en commercialiseert. De missie van Stûv is om dit te doen in een ode aan het vuur waarbij het functionele verwarmen in volstrekte harmonie is met de emotionele schoonheid, het genieten en de gezelligheid van het vlammende vuur. Om dit te verwezenlijken, werkt Stûv volgens een zeer strikte code gebaseerd op creativiteit, design, productkwaliteit en het voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de consumenten. Het bedrijf wil duurzaam ondernemen met grote aandacht voor menselijke waarden. Stûv stelt rechtstreekse 120 mensen tewerk en nog eens zoveel bij haar onderaannemers. De onderneming realiseert een omzet van 26 miljoen euro, produceert jaarlijks 15.000 houthaarden en exporteert 75 % van haar productie. www.stuv.com  

Contacteer ons
Over UPR Corporate

UPR Corporate is een full-service public relations & communicatie kantoor, opgericht in 1998. 

UPR Corporate vertaalt uw bedrijfs- en marketingdoelstellingen naar sterke boodschappen voor media en stakeholders met één duidelijk doel: uw naam, merk, product of dienst geloofwaardig en effectief communiceren naar uw doelgroepen. 

UPR Corporate is actief in 3 prioritaire expertisevelden: 
Corporate communication: reputatie, merkbewustzijn en merkbekenheid opbouwen en ondersteunen. 
Brand & product communication: lanceren en ondersteunen van merken, producten en diensten. 
Crisis preparedness & communication: pro- en re-actief beschermen van uw reputatie, merk, producten en diensten

UPR Corporate
Nieuwelaan 127
1853 Strombeek-Bever