Hogere studies slecht voor gezondheid student

‘Lidl trakteert…’-actie: gratis groenten en fruit voor 1.000 studenten

Jongeren eten ongezond (75%) en bewegen en sporten beduidend te weinig (65%) tijdens hun hogere studies. De meerderheid van de studenten (88%) is wel begaan met zijn of haar gezondheid, maar zegt te weinig mogelijkheden en stimuli te krijgen om gezonder te eten. Nieuw VUB onderzoek toont een omgekeerde relatie tussen eet-, leefgewoonten en de studieresultaten van studenten. Deze problematiek wordt nog te veel onderschat. Er is dus nood aan een impuls en sensibilisering. Daarom lanceert Lidl de ‘Lidl trakteert…’-actie om studenten te motiveren meer verse groenten en fruit te eten. De discounter trakteert dit academiejaar 1.000 studenten op een jaar lang gratis groenten en fruit.

Dit blijkt uit een recente studie in opdracht van Lidl door het onafhankelijk onderzoeksbureau iVox bij een representatieve steekproef van 400 universiteits- en hogeschoolstudenten en uit de analyse van wetenschappelijke rapporten en wetenschappelijk onderzoek door voedingsexpert Prof. Dr. Patrick Mullie  VUB, IPRI Lyon, Erasmus Brussel.

Het gezondheidsrapport van universiteits- en hogeschoolstudenten oogt niet fraai. Ze eten over het algemeen te weinig vers fruit en groenten. Amper 1 op 4 (25%) eet twee of meer stukken fruit per dag en slechts 1 op 3 (35%) consumeert twee of meer porties groenten per dag. Dit wil zeggen dat 75% te weinig fruit en 65% onvoldoende groenten eet. Bovendien sport 1 op 3 studenten amper een uur per week of minder.

De combinatie van te weinig fruit, groenten en sport leidt bij 1 op 4 mannelijke studenten (26%) en bij de kotstudenten in het algemeen (25%) tot overgewicht (BMI hoger dan 25).

De ongezonde levensstijl start voor veel studenten al bij het ontbijt. 1 op 10 ontbijt nooit en bij de mannen loopt dit op tot bijna 13%.

Uit de studie blijkt nog dat mannelijke kotstudenten qua eetgewoonten nog iets slechter af zijn dan hun collega-studenten die thuis wonen. Ze hebben een hogere BMI, sporten minder, ontbijten minder en drinken meer alcohol.

Een analyse door voedingsexpert Prof. Dr. Patrick Mullie, VUB, IPRI Lyon, Erasmus Brussel, van recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt de resultaten van de Lidl-studie. “Gemiddeld neemt het gewicht van de studenten de eerste drie jaar van hun studies toe met 3 à 4 kg en stijgt hun BMI. Uit nieuw VUB onderzoek, onder leiding van Tom Deliens, blijkt een omgekeerde relatie tussen de studieresultaten en het eetpatroon van studenten. Zo dalen hun punten wanneer gewicht, BMI en buikomtrek toenemen en hun consumptie van alcohol, frieten en frisdranken stijgt. Het is duidelijk dat studenten die hun voeding verwaarlozen een gedrag vertonen dat een negatieve impact heeft op hun studieresultaten. Studenten die gezond eten en een gezond gedrag hebben halen betere punten”, aldus Prof. Dr. Mullie

 

‘Lidl trakteert…’-actie

Na de recente lancering van de ‘gezonde kassa’ waar meer fruit- en groentensnacks consumenten willen aanzetten tot gezonde impulsaankopen aan de kassa, wil supermarktketen Lidl ook de drempel naar een betaalbaar vers fruit- en groentenaanbod verlagen. Daarom lanceert Lidl bij de start van het nieuwe academiejaar de sensibiliseringsactie ‘Lidl trakteert…’. In een nationale mediacampagne roept Lidl studenten op om meer fruit en groenten te eten. Tot 12 oktober kunnen studenten deelnemen aan een wedstrijd waarmee 1.000 onder hen een academiejaar lang elke week kosteloos hun hippe ‘Lidl Bag’ kunnen vullen met verse groenten en fruit.

“We laten de studenten volledig vrij in hun keuze welke fruit of groenten ze elke week willen meenemen. Wie zijn hele kot wil trakteren op peren of een grote kom tomatensoep wil maken, kan daarvoor zijn Lidl Bag gebruiken. De zak mag je iedere week tot aan de rand vullen. Met de actie willen wij bij Lidl de drempel naar studenten verlagen om toch ook naar dat stuk fruit of die groenten te grijpen op kot”, legt woordvoeder Pieterjan Rynwalt uit. “Wij hechten veel belang aan gezondheid, vandaar. Maar uiteraard hopen wij ook dat de studenten die langskomen dit schooljaar niet alleen binnenwippen voor hun portie gratis groenten of fruit, maar overtuigd geraken om ook hun tube tandpasta of gehakt te komen kopen.”

Aandacht voor bewustmaking en actie

Een ruime meerderheid (88%) van de bevraagde studenten zegt begaan te zijn met hun gezondheid. 2/3de wil daarom gezonder eten (76%), ruim de helft wil vermageren (69%) en 2 op 3 zegt te weinig sport te doen (65%). Volgens de studenten zijn de belangrijkste stimuli voor een gezondere voeding kleinere verpakkingen of porties van groenten en fruit in de winkel (62%), goedkopere groenten en fruit (61%) en tips om gezonde maaltijden sneller klaar te maken (58%).

Meer aandacht voor de voedingsgewoonten van studenten tijdens hun hogere studies is van groot belang. Dit blijkt uit de bevraging door Lidl en wetenschappelijk onderzoek. De stap van humaniora naar hogeschool of universiteit is immers een kritisch moment in hun leven. Van een beschermde omgeving thuis met een meer evenwichtige voeding en aandacht voor sport en beweging verglijden studenten te snel naar een ongezondere levensstijl. Deze heeft duidelijk gevolgen voor hun gezondheid en studieresultaten, maar legt ook een hypotheek op hun toekomstige voedingsgewoonten en welzijn. Dit wordt nog teveel onderschat. Vandaar het belang van sensibilisering zoals de ‘Lidl trakteert…’-actie”, besluit Prof. Dr. Mullie.

Lidl België is een supermarktketen met bijna 300 filialen in België en Luxemburg. De ruim 5.300 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder de strategie 'Op weg naar morgen' aan een betere toekomst voor mens en natuur.

Contacteer ons
Pieterjan Rynwalt Woordvoerder Lidl , Lidl
Pieterjan Rynwalt Woordvoerder Lidl , Lidl
Over UPR Corporate

UPR Corporate is een full-service public relations & communicatie kantoor, opgericht in 1998. 

UPR Corporate vertaalt uw bedrijfs- en marketingdoelstellingen naar sterke boodschappen voor media en stakeholders met één duidelijk doel: uw naam, merk, product of dienst geloofwaardig en effectief communiceren naar uw doelgroepen. 

UPR Corporate is actief in 3 prioritaire expertisevelden: 
Corporate communication: reputatie, merkbewustzijn en merkbekenheid opbouwen en ondersteunen. 
Brand & product communication: lanceren en ondersteunen van merken, producten en diensten. 
Crisis preparedness & communication: pro- en re-actief beschermen van uw reputatie, merk, producten en diensten

UPR Corporate
Nieuwelaan 127
1853 Strombeek-Bever