Skip to Content
Jan De Cock gaat met Immoweb in zee voor noodgedwongen verkoop The Brussels Art Institute

Jan De Cock gaat met Immoweb in zee voor noodgedwongen verkoop The Brussels Art Institute

Leerlingen kunsthumaniora Sint-Lukas dreigen op straat te belanden

Kunstenaar Jan De Cock kiest voor Immoweb om hem te ondersteunen bij de verkoop van zijn vastgoedpatrimonium waar momenteel de kunstenschool Sint-Lukas onderdak heeft. Hiermee dreigt een einde te komen aan de ambities om in de Brusselse Kuregemwijk een ‘nieuwe Bauhausschool’ uit te bouwen. Voor heel de buurt, de 412 leerlingen van de kunstenschool Sint-Lukas en voor Jan De Cock zelf, is dit bijzonder slecht nieuws. Het uitblijven van de nodige overheidssteun zet de kunstenaar echter met de rug tegen de muur.

Geen projectbeurs voor de komende jaren
Eind 2015 had The Brussels Art Institute van Jan De Cock nog de wind in de zeilen. De Vlaamse Gemeenschapscommissie investeerde 40.000 euro in de multidisciplinaire kunstenplek in Kuregem.  De Vlaamse Overheid steunde het project met een subsidie van 50.000 euro. De weg lag open voor de uitbouw van een ‘nieuwe Bauhausschool’, zoals De Cock het project voorstelde. Een beurs van 900.000 euro om het project verder te zetten bleef echter uit. De Cock kijkt immers aan tegen een schuld van meer dan 1 miljoen euro die de kunstenaar niet alleen kan opbrengen. Daarom moet De Cock nu noodgedwongen zijn patrimonium in de Auguste Gevaertstraat verkopen. Om daar zo snel mogelijk in te slagen, kiest Jan De Cock voor Immoweb.

Verlies voor Kuregemwijk en kunsthumaniora Sint-Lukas
Het uitblijven van de projectbeurs is slecht nieuws voor de geplaagde Kuregemwijk volgens Tom Kestens, Chief Operating Officer bij Immoweb: “Voor het sociale weefsel en de opwaardering van de wijk is de gedwongen verkoop van the Brussels Art Institute dus bijzonder slecht nieuws. Daarom hopen we dat er een koper gevonden wordt die het maatschappelijk belang naar waarde schat.”

Maar ook voor kunstenschool Sint-Lukas, waar De Cock ooit zelf student was, is deze noodgedwongen verkoop een drama: “The Brussels Art Institute biedt momenteel onderdak aan 412 leerlingen en 52 leerkrachten van Sint-Lukas. Het duurt nog zeker 2 jaar voor de verbouwingswerken van het nieuwe schoolgebouw afgerond zijn. Waar moeten die leerlingen nu heen? Er is nu al een structureel plaatstekort voor onderwijs in Brussel”, aldus Jan De Cock.

De kunstenaar wijst tenslotte op het inspirerende karakter van de school voor jonge kunstenaars in wording: “Toen ik begon met The Brussels Art Institute wist ik niet waar we zouden uitkomen. Het was een sprong in het diepe, maar wel een risico dat ik wou nemen. Als kunstenaar is het enorm inspirerend om te werken in een omgeving waar kunst, film, architectuur, muziek en theater door elkaar lopen. Het zou zonde zijn voor het cultuurlandschap moest dit niet meer mogelijk zijn door een gebrek aan financiële middelen. Zo ontnemen we jonge kunstenaars in wording de kans op een creatieve en maatschappijkritische vorming die zich onderscheidt van meer schoolse omgevingen. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Immoweb tussenpersoon voor uitzonderlijk vastgoedproject
Ook voor Immoweb is deze verkoop uniek. Het patrimonium heeft een oppervlakte van 3.303vierkante meter en bestaat naast een school onder andere ook uit een kunstenaarsstudio, tentoonstellingsruimtes, kantoorruimtes, een bibliotheek en een marmeren Carrara-bar. Hiermee wil De Cock jonge kunstenaars een inspirerende ruimte aanbieden waar een kruisbestuiving tussen de kunsten centraal staat. “Bij dit project gaat het om meer dan stenen alleen, want Jan De Cock verkoopt ook de hele kunstcollectie die aanwezig is in zijn atelier. Zo zal de uiteindelijke koper onder meer eigenaar worden van de modules die de kunstenaar gebruikt heeft voor zijn tentoonstelling in Tate Modern. Dat maakt dit project toch wel bijzonder, zeker voor een kunstliefhebber”, aldus Tom Kestens.

Link zoekertje: http://www.immoweb.be/nl/Buy.Estate.cfm?IdBien=6276069

Foto's © Geoffroy LIBERT

----------------------------------------------
EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie:
Tom Kestens
Chief Operating Officer
0499 54 92 26
tom.kestens@immoweb.be

Karin Struys
Perscontact Immoweb
0499 03 57 22
karin@upr-corporate.be

Wilt u geen persberichten meer ontvangen van Immoweb? Neem dan contact op met tom.kestens@immoweb.be.

***

Over Immoweb
Immoweb werd in 1996 opgericht en is tot op heden de onbetwiste leider op de Belgische vastgoedmarkt voor het verkopen of verhuren van: huizen, appartementen, bouwgronden, garages, kantoren, handelspanden, bedrijfspanden, nieuwbouwhuizen en -appartementen.


Immoweb maakt deel uit van de Duitse mediagroep Axel Springer Digital Classifieds. Bekende internetsites zoals seLoger.com (Franse vastgoedsite), Totaljobs.com en Stepstone.com (internationale jobsites), en Immonet.de (Duitse vastgoedsite) maken onder meer deel uit van deze groep. Kijk voor meer informatie op www.immoweb.be.

Over UPR Corporate

UPR Corporate is een full-service public relations & communicatie kantoor, opgericht in 1998. 

UPR Corporate vertaalt uw bedrijfs- en marketingdoelstellingen naar sterke boodschappen voor media en stakeholders met één duidelijk doel: uw naam, merk, product of dienst geloofwaardig en effectief communiceren naar uw doelgroepen. 

UPR Corporate is actief in 3 prioritaire expertisevelden: 
Corporate communication: reputatie, merkbewustzijn en merkbekenheid opbouwen en ondersteunen. 
Brand & product communication: lanceren en ondersteunen van merken, producten en diensten. 
Crisis preparedness & communication: pro- en re-actief beschermen van uw reputatie, merk, producten en diensten

UPR Corporate
Nieuwelaan 127
1853 Strombeek-Bever